Nesøya Husmorlag
Din overskrift
Her lå barnehagehuset og senere kom den første idrettsbanen
DET STARTET HJEMME HOS TANTE ESTHER

Esther Aslaksen hadde startet barnepark hjemme i sitt eget hus i Vesthellinga i 1954, men

plassen ble for liten. Gerd Lystad som arbeidet sammen med Esther, fikk i 1955 sin mann Asbjørn som var byggmester, til å sette opp en arbeidsbrakke på 40 kvm. som han ikke brukte. Sammen med andre fedre ble den satt opp på skoletomten der hvor inngangen til den gamle skolen  fra Tjernåslia var.

Det ble gått meget uformelt fram, ingen byggesøknad, ingen naboer varslet, "det ble visst tatt en telefon til kommunen" forteller Asbjørn Lystad i dag. Ingen protesterte, alle var glade for at noen ville gjøre noe.

17. maifeiring feires i Barnehagehuset.Johs. Karlsen holder mikrofonen, Lund Henriksen spiller.
HAR DU KLAVE, FÅR DU KU

Denne brakken ble starten til mange aktiviteter. Mødrene som drev barneparken dannet Nesøya Husmorlag. Mennene startet en sjakklubb som ble til Nesøya Idrettslag. Husmorlaget startet arbeidsstue og Esther Aslaksen søndagsskole.

Her ble 17. mai-arrangementene holdt - brakka var på mange måter Nesøyas "grendehus".

Noen betaling eller husleie fikk Gerd og Asbjørn Lystad ikke, men yngstedatteren Anne-Kari skulle få gå gratis i barneparken. Men hun nektet å gå, så det ble et rimelig grendehus.

Mer 17. maifeiring. Mjøs holder tale. Tjernåslia i bakgrunnen.
Din overskrift


Tante Bethe og tante Bjørg med "sine barn"
BARNEPARKEN

Mødrelaget som overtok driften av barneparken i 1955, dannet i 1957 Nesøya Husmorlag. Brakken som Husmorlaget og barneparken holdt til i, lå på skoletomten. Når skolen ble bygget, måtte brakken rives.

Men arbeidet var allerede satt igang med å få bygget et nytt hus til barneparken. Mødrene sto på og solgte flasker og klær bl.a. for å få inn penger. Østre Nesøya Vel ga husmorlaget et rentefritt lån på kr. 10.000. Igjen var "Tante Esther" drivkraften i å få loset byggesaken gjennom kommunens kanaler, og samtidig med skolen sto det nye "Barnas Hus" ferdig. Med det nye store huset hadde Nesøya fått et godt sted for øyas aktiviteter. Selv den nye skolen måtte flytte en klasse hit til å begynne med.

Nå da husmorlaget hadde fått bedre plass, kunne virksomheten utvides.

Arbeidstuen som Elinor Aronsen ledet, fikk bedre lokaler. Her var det vev og søm og arbeider med gips.

I tilleg til barneparken for 2 til 5-åringer, kom 5- og 6-årsklubben.

Husmorlaget fikk i stand korttidsbarnehagen på skolen i 1973, senere overtok kommunen. Den var en forløper for den nye ordningen for 6-åringer som vi har i dag.

Da Esther Aslaksen gikk av, etter å ha vært formann i en årrekke, ble det vanskelig å finne en ny som ville overta arbeidet. Løsningen ble å velge et styre og så la formannsvervet gå på omgang. Denne ordningen syntes Norges Husmorforbund var så interessant at den ble et prøveprosjet i forbund

Det har alltid vært stor pågang av barn til parken med lange ventelister. Det var en stor hjelp da kommunen høsten 1988 åpnet en ny kommunal barnehage med 3 avdelinger på Halstoppen.

Husmorlaget har ikke bare vært oppatt av barneparken, gjennom årene har det vært drevet en omfattende møte- og kursvirksomhet.

I 1997 skiftet de navn til Nesøya Kvinne- og Familieforbund og senere ble barneparken til barnehage.

Her trengs det oppdatering 

Barneparken er blitt barnehage

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.10 | 12:10

Jeg har ikke registrert noen navn, men Bente Blehr har gamle protokoller.Mail: blehr@kristensen-blehr.no

...
12.10 | 11:42

Hei, finnes det noen oversikt over forpaktere på gårdene 1935 - 1940?. Min morfar Johan Haaland forpaktet en av gårdene på Nesøya i dette tidsrommet.

...
14.07 | 10:56

Takk for opplysningen. Er det riktig nå
Hans jakob Matthiasen.

...
13.07 | 15:00

Butikken het Nesøen forretninger da von Tangen drev den. Han overlot butikken til Kjell Roseth, som drev den videre i noen år under navnet Rabattkjøp.

...
Du liker denne siden